Kantoor

Goede werkverlichting heeft een grote invloed op de productiviteit en het algehele welzijn van personen. Belangrijke aspecten zijn de juiste kleurtemperatuur, UGR waarde en lichtintensiteit. Focus Led Lighting beschikt over een breed assortiment led armaturen voor kantoorruimtes in verschillende prijsklassen.

Energielabel
Per 1 januari 2023 is energielabel C verplicht in ieder kantoorgebouw vanaf 100 vierkante meter. Led verlichting is een relatief goedkope en eenvoudige manier om het energieverbruik terug te dringen.

Toegepaste verlichting
De meest toegepaste verlichting voor kantoorruimtes zijn led panelen. Voor gangen en WC’s wordt vaak gekozen voor led downlights. Daarnaast is het verplicht voor ruimtes groter dan 60m2 om anti paniek noodverlichting toe te passen. Het is tevens mogelijk om onze Focus Led Lighting armaturen uit te rusten met een 3 uurs noodunit.

Hoeveel led panelen per m2?
Voor kantoorruimtes wordt een lichtniveau van 500 lux geadviseerd. Bij een hoogte van 2.7 meter komt dit neer op ongeveer één led paneel per 8m2.

UGR waarde
Een lage UGR waarde zorgt voor minder lichthinder in werkruimtes. Het toepassen van de juiste verlichting in ruimtes verdient veel aandacht. Licht moet helder genoeg zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, maar mag niet zorgen voor schittering of verblinding. Verblinding kan veroorzaakt worden op twee manieren; direct of indirect. Bij directe verblinding is er sprake van een lichtbron die direct in het gezicht schijnt. Bij indirecte verlichting is er sprake van reflectie (weerkaatsing) op een reflecterend oppervlak.

UGR<19
Led armaturen met een UGR waarde onder 19 zijn aanzienlijk minder verblindend. Wel speelt hierbij de positionering van de led panelen een belangrijke rol. Wanneer armaturen te dicht op elkaar worden geplaatst, kan er alsnog directe verblinding ontstaan.

Toegepaste armaturen voor op kantoor

Led downlights (45)

Led panelen (29)

Noodverlichting (65)